Domenowi naciągacze

Firmy mają poważne nazwy: Biuro Kontroli Domen Internetowych, Polska Centrala Ochrony Domen, Centrum Rejestracji Domen “Lerkins Group”. Gazeta Wyborcza postanowiła pójść śladem ich działalności.

Przedstawiciele wyżej wymienionych firm dzwonią do potencjalnego klienta, sugerując mu na wstępie rozmowy, że domenami zawierającymi ich nazwę firmy interesują się osoby trzecie. Następnie przedstawiana jest oferta wykupienia/zastrzeżenia tych domen za 500-600 złotych. Cała procedura ma się oczywiście odbyć jak najszybciej, najlepiej w ciągu jednego dnia.

Jak wyjaśnia Gazecie Wyborczej Artur Piechocki, prawnik NASK, jest to nieuczciwe działanie, ale z pewnością nie narusza polskiego prawa. Wg Piechockiego ciężko jest udowodnić, że ktoś rzeczywiście jest lub nie jest zainteresowany wykupieniem domeny.

Na tym też bazują dzwoniące w imieniu swoich klientów firmy. Twierdzą one, że wykluczają poprzez swoją działalność ewentualne spory prawne związane z nazwą domeny.

http://wyborcza.pl/1,82244,6440558,Kup_pan_domene__Byle_szybko.html

Zobacz podobne:

, , , , , ,

  • http://www.openseo.pl Paweł

    Firma wysyła do potencjalnych klientów faktury proforma za opłatę domeny (przekierowania), oczywiście nie mając praw do niej. Kolejny sposób na oszukanie klienta.

  • http://www.victoria.net.pl Łukasz

    Właśnie do mnie dzwonili z firmy Biuro Kontroli Domen Internetowych i proponowali ww usługę.

  • Joanna

    dziś dostałam pocztą tradycyjną, w kopercie A4 „zawiadomienie i ofertę utrzymania domeny” na adres korespondencyjny mojej firmy – moja firma ma domenę .pl, a Centrum Rejestracji Domen Lerkins Group sp. z o.o. proponuje mi przekierowanie www i e-mail z domeny .com za 122 zl z vat.
    po zajrzeniu w internet znalazłam kilka ostrzeżeń, m.in. to.
    wraz z zawiadomieniem i ofertą dostałam też fakturę VAT z terminem płatności za 3 dni oraz druki przelewowe.
    a, proszą jeszcze o wypełnienie i NIEZWŁOCZNE odesłanie formularza zamówienia i aktualizacji danych faksem.
    dodatkowo firma ma siedzibę w Warszawie, a poczta przyszła z Krakowa, opłata pobrana z OR CUP w Krakowie.
    na ich nieszczęście prowadzę małą firmę i mam pełną kontrolę nad tym co zamawiam:) szkoda tylko papieru, który zużywają.
    na forach internetowych znalazłam wpisy o tej firmie nawet z roku 2007 – naprawdę nie da się z jej działalnością nic zrobić?

  • michał

    Dostałem własnie list. A4 szybko zapłać tylko ze każdy kto rejestrował swoją domene wie gdzie to robił naciągacze

  • http://rajszal.pl Konrad

    Centrum Rejestracji Domen Lerkins Group sp. z o.o. to NACIAGACZE, przyszedł do mnie ten sam liścik i fakturka na 122zł, firma z warszawy a poczta krakow, NIE PŁACIC, NIE DAC SIE ROBIC W JAJO!!!:)

  • Marcin

    Właśnie próbowao mnie zrobić w konia za jedyne pięćset ileśtam netto od razu i dziewięćdziesiąt ileśtam rocznie. Panienka zgrabnie posługiwała się zawrotami o prawie internetowym, prawach pierwszeństwa itd. Gdy poprosiłem o sprecyzowanie o jakich przepisach mówi (np. nr Dz.U) to po chwili odesłała mnie do … googla! Nie dajcie się oszustom! Opowiadajcie o tym przy kawie, piwie i na grillu (no, teraz to może na nartach). Niech idą z torbami!

  • Robert

    Uwaga działają ponownie !!!
    Czytajcie:
    http://pokazywarka.pl/et771q/

  • Monika

    Dalej wysyłają oferty, a mamy już 2011. Działalność musi więc kwitnąć.

  • tomekxx

    Nadal działają, dostałem dziś pocztą Fakturę proformę, od razu połapałem się o co kaman. Najlepsze jest to, że oferują przekierowanie z domeny która była do wolnej sprzedaży (mam domenę .pl a oni oferowali .com) więc ją od razu kupiłem. Oni chcieli za to 122 złote brutto, ja kupiłem za 37 zł :P

  • Shopen

    centrum rejestracji domen lerkins sp z o.o. – czyli zwykli złodzieje i naciągacze. Domenę *.eu, która jest do kupienia gdziekolwiek za 19,90, oni próbują wcisnąć za 150 zł,

  • Michał

    Dzisiaj dostałem list od nich czyli Centrum Rejestracji Domen Lerkins Group. Piszą że za 122 zł brutto zrobią mi przekierowanie z comeny .com na domenę .pl. można to w bardzo prostu zrbić samamu i wydając tylko 39.90zł. NACIĄGACZE i nic więcej.

  • Monia

    Dzisiaj dostałam telefon z Ogólnopolskiego działu rejestracji domen.
    Pani poinformowała mnie ze Ktoś jest zainteresowany wykupieniem naszej domeny z końcówkami eu, com itd.
    Powiedziałam ze oddzwonię. Numer osoby która do mnie dzwoniła: 608-863-583.

    Domeny takie na nazwa.pl mozna kupic juz za 19,90 zł a Pani chciała ponad 400zł…

  • http://onet adam

    Dziś do mnie dzwonili, teksty jw. Numer który się wyświetlił: 22-250-17-94

  • Mabogil

    Do mnie dzwoniła dziś pani, z numeru 32 441 87 14, to samo: kupowac natychmiast, bo ktos inny chce wykupic, a to będzie straszny problem i olbrzymia strata dla mojej firmy!!! cena: 249 netto za jedną domenę, a „zagrożone” są 4 :O

  • Mirek Kat

    co mam robić dałem się nabrać , czy mam im zapłacić?

  • Pyrsk

    też mam domene z koncowką .pl i przed chwilą dzwonila do mnie baba z numeru – 32 441 87 14, że nie wie jak to możliwe ale wlasnie ktos chce kupić moją domene (tzn z moją nazwą z tym że końcówka com.pl) jak powiedzialem ze prosze przesłać oferte na maila to mi stwierdzila ze oooo nieee nie ma na to czasu decyzje trzeba tak już podjąć bo własnie jakis zbój chce sobie qpić z koncowką com.pl. Oczywiście ja nigdy nie podejmuje decyzji pod wpływem impulsu – uczulony jestem na naciagaczy którzy „w trybie natychmiastowym” chcą dla mnie być „mili”. Z drugiej strony jakbym miał sobie zarejestrować wszystkie końcówki pod siebie to troche bym zapłacił a troche tego jest – com.pl, .net, .eu, info. etc. Także ludzie nie dajcie się zrobić w ch&^ja…

  • qzi

    32 441 87 01 numer z którego dzwonią pod pretekstem, że ktoś z mojego regionu chce kupic trzon mojej domeny z innym rozszerzeniem 

  • Natamie

    dzis zadzwonili do mnie ze ktos interesuje sie moja domena z koncówkami com.pl info.pl biz.pl z numeru 222501794 , chyba oszusci

  • Asiam1231

    dziś zadzwonili do mnie z Warszawy z Centrum Rejestracji Domen, z numeru 22 250 17 94, dokładnie jak wyżej, ktoś podobno interesuje się bardzo podobnymi domenami do mojej i oczywiście z tej samej branży… 199 PLN za domenę, zagrożone są 3. Całe szczęście, że mam szwagra, który zajmuje się pozycjonowaniem stron – od razu powiedział, że to naciągacze! Uważajcie!

  • Lamus

    Przed chwilą dostałem podobną propozycję z firmy CenrumDomein czy jakoś tak, numer  22/250-17-94 i pięć zagrożonych domen. Dziękuję za poprzednie wpisy, coś czułem że śmierdzi i już wiem jak mocno.

  • beata

    Przed chwilą też do mnie dzwonil Pan… z Domain Centrum.. haha… I coś tam mataczył. Chciał 250 pln od każdej z domen, które zostały zarezerwowane na okres jednego miesiąca ale nieopłacone w http://www.az.pl jakies pół godziny przed naszą rozmową . Czyli szukają frajerów – jak ktoś się skusi, to dopiero wtedy zapłacą w http://www.AZ.PL. Żenująca manipulacja, ale niestety jak widać im to wychodzi, skoro ciągle to robią.  Dzwoniono z numeru 814754762, a Pan podał mi numer (22) 250 17 94 do oddzwonienia… Nie DAJCIE SIĘ ! :)

  • Homela

    niestety daliśmy się wrobić, chyba, kolega rozmawiał i dużo nie wiem, sprawdziłem, w whois, że zarejestrowali już kupione domeny na  
    Firma: Extra Internet GmbHExtra Internet GmbHulica: Im Spahenfelde 51miasto: 44143 Dortmundlokalizacja: DEtelefon: +49.23158699260fax: +49.23158699269ostatnia modyfikacja: 2012.01.10

    Już rozumiem, że jest możliwość zawarcia umowy przez telefon, natomiast jest też pewnie jakiś sposób, żeby z niej zrezygnować. Jaki?
    Czy mam wysłać rezygnację z „niewiadomoczego” poleconym do Niemiec?

    Proszę o pomoc.

  • Kucharzyczka

    Własnie do mnie dzwonili i udało mi się nie nabrac – numer 12 4429088. Pan sam się zacząl gubic, do 15.00 mielismy sie szybko zastanowić. Firma która ma mieć domene taka sama jak my  miała byc z miejscowosci obok , niestety ale to mała mieścina , w której mieszkam i nic na ten temat nie jest mi wiadomo.

  • Palinkaa26

    Do mnie dzwonili z centrum domen podaje numer z ktorego dzwonią 324418700 to sa zwylki naciągacze za domeny chcieli okolo 300zł ale naszczescie moj informatyk udzielił na czas porady! UWŻAJCIE

  • Dzionek

    Jest o nich audycja w Radiu. Niestety potwierdza, że działają zgodnie z prawem.

    Link: youtube.com/watch?v=4Nx0OD-4BWs