Włochy – kraj wina, pizzy i makaronu. Dojrzewające w południowym słońcu warzywa, idealnie roztopiony ser, perfekcyjna konsystencja ciasta oraz aromatyczne przyprawy – to znaki rozpoznawcze dań pochodzących z Półwyspu Apenińskiego. Sprawdź, czy znasz 6 najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. Buon appetito!
Pizza
Pierwsza włoska pizza powstała już w XVIII wieku w Neapolu. Jej sekretem jest idealnie wyrobione ciasto. Duże znaczenie ma układ dłoni, rozciąganie i uklepywanie ciasta. Nie można zapomnieć o sosie, który powstaje ze świeżych pomidorów, czosnku, ziół i przypraw (bazylii, oregano, papryki, tymianku, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu).
Calzone
To tradycyjne włoskie danie, które powstaje z ręcznie wyrabianego ciasta do pizzy zawijanego na kształt… pieroga. Do środka najczęściej wkłada się farsz mięsny (dojrzewającą szynkę, kurczaka wołowinę lub kiełbasę pepperoni), ser mozzarella i dodatki np. cebulę, kukurydzę i pomidory w ziołowo-czosnkowej oliwie.
Pasta
Nie bez powodu mówi się, że Włochy to kraj makaroniarzy. Włoskie makarony mają różne kształty, a nawet kolory! Najpopularniejsze sosy to bolognese, alla carbonara, quattro formaggi, sorrentina i neapolitana.
Lasagne
Plastry makaronu lasagne przekładane sosem bolońskim i beszamelowym zapiekane z serem mozzarella – czy istnieje bardziej włoskie danie? Tradycyjnie przygotowywana jest na bazie oliwy z oliwek.
Bruschetta
To tradycyjna włoska przystawka. Grzanki z czosnkiem i oliwą podgrzewane są w piecu lub na patelni. Doskonale smakują zarówno w klasycznym wydaniu z serem mozzarella i pomidorami, jak i w połączeniu z dojrzewającą szynką, zielonymi oliwkami, kremem balsamicznym, serem blue cheese, a nawet boczkiem!
Panna Cotta
Nie naszej liście nie mogło zabraknąć tradycyjnego włoskiego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Przygotowuje się go ze śmietany podgrzanej razem z żelatyną, mleka oraz słodkiej polewy o różnych smakach np. maliny, truskawki lub czekolady. To obowiązkowa pozycja w menu każdego miłośnika włoskich smaków.
Pizzeria w Zakopanem na Krupówkach – tu spróbujesz klasycznych potraw z Półwyspu Apenińskiego
W Pizzerii Dominium w Zakopanem znajdziesz tradycyjne makarony, pizze i desery. To idealne miejsce na lunch, obiad lub kolację na ciepło, gdy dopadnie Cię głód na mieście. Zakochaj się w klasycznych daniach włoskiej kuchni!
Wpisy promowane
- Polecane samochody do miasta w atrakcyjnym finansowaniuMałe samochody osobowe od lat cieszą się ogromną popularnością wśród mieszkańców dużych miast i aglomeracji. Mając na uwadze potrzeby dynamicznego ...
- Inwestowanie długoterminowe: dlaczego wszystko jest lepsze od gotówki?Zastanawiając się nad sposobami lokowania kapitału, wielu z nas instynktownie skłania się ku trzymaniu środków w gotówce. Wydaje się to ...
Wydarzenia
19. edycja Studenckiego Festiwalu Informatycznego
04.04.2024 - 06.04.2024
Najnowsze wpisy
- W lutym e-sklepy IdoSell rosły szybciej niż rynekSklepy internetowe, które korzystają z usług IdoSell, rosną znacznie szybciej niż rynek e-commerce w Polsce. Tak wynika z danych Grupy ...
- Dłuższy luty zwiększył sprzedaż – nowy raport BaseLinkerAnalitycy platformy BaseLinker– największego w regionie CEE systemu do zarządzania i automatyzacji sprzedaży online – opracowal najnowszy odczyt BaseLinker Index. ...
- Restimo pozyskuje 2 mln zł na dalszą cyfryzację gastronomiiRestimo ogłosiło dzisiaj zamknięcie drugiej rundy inwestycyjnej na etapie seed w wysokości 2 mln zł od prywatnych inwestorów. Spółka stworzyła ...
- Nest Bank i Shoper wspólnie wspierają e-przedsiębiorcówShoper nawiązał współpracę z Nest Bankiem. Dzięki temu klienci Shoper mogą skorzystać z oferty konta, limitu lub kredytu firmowego w ...
Zapoznaj się z ofertą wpisów promowanych oraz zasadami udzielania patronatów.