Funkcjonalne meble, czyli co powinno się znaleźć w lokalu gastronomicznym?

Każdy lokal gastronomiczny, niezależnie od swojego przeznaczenia, wymaga odpowiedniego wyposażenia. Poza urządzeniami potrzebnymi do przygotowywania rozmaitych potraw czy też napojów, konieczne okazują się także specjalistyczne meble. Na co należy zwracać uwagę podczas ich wybierania?

Praktyczność przede wszystkim

Nie ulega wątpliwości, że najlepsze meble gastronomiczne to takie, które będą służyły bez zarzutu przez wiele lat. Właśnie dlatego tak ważna okazuje się ich jakość. Tylko solidne, w pełni wytrzymałe meble „dadzą z siebie wszystko” i nie zawiodą w podbramkowej sytuacji. Z tego powodu dużą popularnością cieszy się stal nierdzewna. Nie tylko zapewnia ona meblom długą żywotność, ale i sprawia, że łatwiej je utrzymać w czystości. Nie trzeba się też martwić, że materiał ten zadziała szkodliwie w kontakcie z żywnością – nie uwalnia przecież żadnych niebezpiecznych substancji, które mogłyby być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.

Co konkretnie należy wprowadzić do gastronomii?

Funkcjonalne meble, czyli co powinno się znaleźć w lokalu gastronomicznym? 1Niezależnie od tego, czy prowadzisz małą kawiarenkę czy ogromną restaurację, zawsze przydadzą się różnego rodzaju regały oraz półki. Służą one oczywiście do przechowywania produktów spożywczych, dlatego tak istotne jest to, by okazały się łatwe w utrzymaniu (miejsce, w którym przechowujemy żywność musi pozostawać sterylnie czyste). Najczęściej więc wykorzystuje się tu meble drewniane, które są solidne, trwałe i nie ulegają zbyt szybko próbie czasu.

W placówkach żywienia zbiorowego oraz w sklepach coraz częściej pojawiają się regały właśnie ze stali nierdzewnej, jawiące się jako bardziej praktyczne od tych wykonanych z drewna. Dużą rolę odgrywa tutaj także wystrój podobnych miejsc. Obecnie panuje moda na prostotę i nowoczesne rozwiązania. Stal i blacha to materiały, które świetnie odnalazły się w innowacyjnych stylizacjach wnętrz.

Prócz półek i regałów, konieczne okażą się oczywiście rozmaite szafki. Mogą być stojące lub podwieszane pod sufitem (wtedy łatwo zaoszczędzić potrzebne miejsce). Wśród mebli gastronomicznych ważną rolę odgrywają także stoły. To właśnie na nich przygotowuje się posiłki, dlatego tak istotne okazuje się utrzymywanie ich w stałej czystości. Nie ma znaczenia, czy postawimy na drewno, czy na stal nierdzewną – wszystko zależy od naszych preferencji.

Wpisy promowane

Wydarzenia

19. edycja Studenckiego Festiwalu Informatycznego
04.04.2024 - 06.04.2024

Najnowsze wpisy

Scroll to Top