Czy kawa poprawia efektywność pracowników? 

Ponad połowa Polaków zaczyna dzień pracy od filiżanki kawy. Zwykle nie kończy się tylko na jednej. Optymalne dla zdrowia jest wypicie maksymalnie 4 kaw w trakcie doby, chociaż niektórzy sięgają po więcej, jak np. francuski filozof Voltaire, który dziennie spożywał aż 50 filiżanek tego naparu. We wszystkim jednak warto zachować umiar, zwłaszcza jeśli chcesz, by kawa rzeczywiście pozytywnie wpływała na efektywność i sprawniejsze wykonywanie zadań przez Twoich pracowników.

Czy kawa poprawia efektywność pracowników?  1Kawa to napój pity przez wszystkie grupy zawodowe – naukowców, managerów, profesorów, lekarzy oraz przedstawicieli wielu innych specjalności. Automatyczny ekspres do kawy (podobnie jak dystrybutor wody źródlanej) staje się więc obowiązkowym wyposażeniem nowoczesnego biura i narzędziem wspierania wydajności pracowników. W jaki sposób?

Wystarczy przywołać raport sporządzony z okazji Światowego Dnia Kawy, z którego wynika, że 43% osób pracujących w biurach uważa, że  pozbawienie się porannej kawy obniża ich produktywność. Jeśli dodać do tego informację, że nawet sam jej zapach pozytywnie oddziałuje na efektywność i osiąganie lepszych wyników w pracy, brak kawy w miejscu pracy okazuje się poważnym zaniedbaniem.

Spożycie kawy a efektywność wykonywanych obowiązków

Wbrew niektórym opiniom kawa wcale nie szkodzi. Ma za to znaczący wpływ na pracę, która wymaga wysiłku umysłowego i  koncentracji.  Udowodniono już, że kawa poprawia wyniki sportowców i zwiększa wydolność mięśni o 25%. Za oddziaływanie na lepsze osiągnięcia zarówno na bieżni, jak i w firmie odpowiada jedna substancja, a mianowicie kofeina. Nic tak nie dodaje energii w czasie długiego firmowego spotkania i nie orzeźwia zmęczonych umysłów jak kawa. Pomaga zwalczyć senność, a dwie filiżanki tego napoju dziennie zwiększają przyswajanie nowych informacji. Efekty działania kawy są odczuwalne po upływie około pół godziny, dlatego gdy zbliża się godzina ważnej rozmowy z klientem, warto wcześniej zaproponować pracownikom filiżankę kawowego naparu. Jednak nie tylko w takich sytuacjach dobrze wypić kawę. Członkowie Twojego zespołu cierpiący na migreny powinni pić kofeinowy napój, gdy zaczną odczuwać dolegliwość. Kofeina (składnik lekó2)w przeciwmigrenowych i przeciwbólowych) łagodzi migrenowe bóle głowy. Co równie ważne – z dobroczynnych właściwości kawy mogą też korzystać wszystkie osoby skarżące się na niskie ciśnienie krwi, ponieważ kawa skutecznie je podnosi.

Ile kawy może wypić Twój pracownik, żeby nie odbiło się to negatywnie na jego zdrowiu? Dopuszczalna dzienna dawka kofeiny wynosi 600 mg, czyli około 5 filiżanek.

Rozważając wpływ kawy na efektywność, nie można pominąć jeszcze jednego aspektu – tego o charakterze społecznym. Filiżanka małej czarnej sprzyja budowaniu koleżeńskich relacji, nawiązywaniu nowych znajomości wśród pracownikó3)w i łagodzeniu stresu. Krótkie, kilkuminutowe przerwy na kawę w ciągu dnia są jak najbardziej wskazane, aby dbać o dobrą atmosferę w pracy.

Jeśli kawa w pracy, to koniecznie także woda źródlana

Każdego dnia należy  wypijać 1,5–2 l wody dziennie. Warto jednak pamiętać, że to, ile spożywa się wody, zależy od wagi. Przyjmuje się, że na 1 kg masy ciała, należy wypijać każdego dnia ok. 30 ml wody na dobę. Niestety nie zalicza się do tego płynów w postaci kawy czy herbaty. Trudno byłoby oczekiwać od pracownikó4)w ograniczenia ilości spożywania w ciągu dnia pracy mocnego espresso, puszystego cappuccino czy delikatnego café latte. Właśnie dlatego oprócz automatycznego ekspresu warto zadbać również o wodę w biurze.

Możesz kupować kilka razy w miesiącu duże butelki wody mineralnej, które nie będą opróżniane w całości. Jednak lepszym rozwiązaniem okaże się zamówienie dystrybutora wody źródlanej Eden. To wygoda zarówno dla pracodawcy, który ma obowiązek zapewnienia dostępu do wody, jak również dla pracownikó5)w. Dzięki dystrybutorowi zatrudnione osoby przez całą dobę cieszą się dostępem do świeżej wody, a w zależności od upodobań – wybierają ciepłą lub zimną. Woda z dystrybutora ma także odpowiednią temperaturę do zaparzenia zielonej, owocowej lub czarnej herbaty oraz kawy rozpuszczalnej.

Jeśli chcesz zapewnić swoim pracownikom komfortowe warunki, nie musisz szukać osobnego dostawcy kawy i wody. Sprawdź korzystne rozwiązania dla przedsiębiorstw na stronie: www.eden.pl

Wpisy promowane

Wydarzenia

Brak Patronatów

Najnowsze wpisy

Scroll to Top