Myślisz o otwarciu własnej gastronomii? Ten sprzęt będzie niezbędny!

Opublikowano: 7 lutego 2019. Kategoria: Wpisy Promowane.

Pomysł na rozpoczęcie biznesu w branży gastronomicznej to dopiero pierwszy krok w drodze do sukcesu. Gastronomia jest bardzo szeroką i rozbudowaną branżą, a otwarcie lokalu wymaga przede wszystkim spełnienia warunków techniczno-higienicznych i zakupu profesjonalnego wyposażenia. To drugie jest uzależnione od profilu lokalu i rodzaju serwowanych potraw czy napojów.

Myślisz o otwarciu własnej gastronomii? Ten sprzęt będzie niezbędny! 1

Sprzęt gastronomiczny na rynku

Oferta sprzętu gastronomicznego, jaką przygotowali producenci, jest duża. Dlatego wybór właściwego wyposażenia wymaga czasu i przeanalizowania wielu aspektów. Zarówno tradycyjne meble gastronomiczne, jak i wyspecjalizowane urządzenia takie jak bemary czy frytkownice są dostępne w kilkudziesięciu, a niekiedy nawet kilkuset wariantach. Przed zakupem musisz określić, jak wielu gości planujesz przyjmować i jakie rodzaje potraw im zaserwujesz. Jeśli otworzysz naleśnikarnię lub pizzerię, wybór wyposażenia z pewnością będzie inny niż do szkolnej czy zakładowej stołówki. Hurtownia gastronomiczna Gastro Masters oferuje kilka tysięcy różnych produktów cenionych marek, wśród których znajdziesz między innymi:

  • urządzenia do obróbki termicznej – kuchnie gazowe i elektryczne, bemary, frytkownice, grille, gofrownice, grosy, kuchenki mikrofalowe, patelnie elektryczne itp.,
  • sprzęt gastronomiczny do obróbki mechanicznej – maszynki do mielenia i wilki, miksery, krajalnice, piły i szatkownice, kloce masarskie itp.,
  • sprzęt chłodniczy – lodówki i zamrażarki, stoły chłodnicze, kostkarki i maszyny do lodów, szafy mroźni cze i wiele innych,
  • akcesoria i sprzęt barmański,
  • sprzęt gastronomiczny do kawiarni i cukierni,
  • meble i urządzenia cateringowe.

W ofercie nie zabrakło znanych marek takich jak Stalgast, RM Gastro, Hendi czy Neumarker.

Myślisz o otwarciu własnej gastronomii? Ten sprzęt będzie niezbędny! 2

Wyposażenie profesjonalnej kuchni o ogólnym profilu

Wśród tysięcy różnych urządzeń gastronomicznych i innych elementów wyposażenia możesz znaleźć takie, które są niezbędne w każdej kuchni bez względu na jej wielkość czy profil. Do tej grupy zaliczają się meble ze stali nierdzewnej oraz urządzenia do utrzymania czystości. Zarówno w restauracji, szkolnej stołówce czy punkcie z kebabem, jak i w kawiarni czy pubie niezbędne są stoły, zlewy, szafki i regały. Asortyment produktów z tej kategorii jest bardzo bogaty, dlatego bez problemu dobierzesz zestaw do wielkości pomieszczenia i wykonywanych w nim prac. Najbardziej zróżnicowany sprzęt dla gastronomii wybierzesz do kuchni o profilu ogólnym.

Jeśli przygotowujesz w niej posiłki dla gości restauracji czy pacjentów szpitala potrzebujesz urządzeń takich jak piece gazowe lub elektryczne, bemary do utrzymywania potraw w cieple, urządzenia do obróbki mechanicznej i termicznej (patelnie elektryczne, taborety grzewcze), kotły warzelne i garnki, ciągi wydawcze, oraz urządzenia chłodnicze. Ważnym elementem wyposażenia są też akcesoria kuchenne, do których zaliczają się garnki i patelnie, sztućce, sitka i cedzaki oraz wiele innych drobiazgów.

Urządzenia i akcesoria do pizzerii, naleśnikarni, kebaba

Kuchnia w restauracji, hotelu czy stołówce wymaga wszechstronnego wyposażenia, które bywa zbędne w lokalach o określonym profilu gastronomicznym. Jeśli otwierasz pizzerię najważniejszym sprzętem, jaki wybierzesz jest piec. Hurtownia gastronomiczna Gastro Masters oferuje profesjonalny sprzęt do pizzerii, w tym elektryczne i gazowe piece do pizzy. Do wyboru masz wiele wariantów tych urządzeń, zarówno jedno- jak i dwupoziomowych. W asortymencie nie brakuje też akcesoriów – blach i siatek do pizzy, łopat, noży, radełek i pojemników. Ciekawym rozwiązaniem do Twojej pizzerii może być włoska wałkownica do ciasta. Nie możesz też zapomnieć o stole chłodniczym. Podobny wyspecjalizowany asortyment wybierzesz do innych typów lokali o wąskim profilu gastronomicznych. Producenci oferują między innymi profesjonalne naleśnik arki elektryczne i gazowe, makaroniarki, gyrosy i grille, rożna do kurczaków, tostery, rytownicze czy specjalne urządzenia do gotowania ryżu.

Myślisz o otwarciu własnej gastronomii? Ten sprzęt będzie niezbędny! 3

Sprzęt gastronomiczny do kawiarni i cukierni

Jeśli planujesz swoją karierę w branży gastronomicznej, możesz zdecydować się na otwarcie kawiarni lub cukierni. Podstawowym sprzętem, jaki będzie Ci potrzebny jest ekspres do kawy. Hurtownia gastronomiczna Gastro Masters oferuje wiele modeli takich urządzeń, począwszy od ekspresów przelewowych i na kapsułki po profesjonalne automatyczne ekspresy ciśnieniowe z młynkiem i pojemnikiem na mleko. (tutaj sprawdzisz ich ofertę: https://www.goga-gastro.pl/) Jeśli planujesz serwowanie deserów, wybierz gofrownicę i automat do bitej śmietany lub specjalny syfon na naboje. W lokalach gastronomicznych o takim profilu często istnieje możliwość wypiekania na miejscu prostych ciast. Niezbędny będzie wówczas piec cukierniczy o odpowiedniej pojemności. Niezbędne będą też różne akcesoria do ciast, ciasteczek, lodów, dzbanki na napoje, czajniki, cukiernice i wiele innych.

Myślisz o otwarciu własnej gastronomii? Ten sprzęt będzie niezbędny! 4

Akcesoria barmańskie

Sprzęt dla gastronomii obejmuje również urządzenia i akcesoria barmańskie. Przygotowywanie drinków i koktajli jest sztuka, która jednak wymaga wsparcia w postaci profesjonalnych naczyń czy przyborów. Jeśli planujesz serwowanie napojów alkoholowych swoim gościom postaraj się o mobilny barek, dystrybutor do napojów, shakery, blendery i miksery, dyspensery i dozowniki czy profesjonalną kruszarkę do lodów. Ważną część wyposażenia stanowiska barmańskiego stanowią artykuły jednorazowe – wykałaczki, słomki, patyczki, mieszadełka itp.

Propozycje dla cateringu

Catering jest coraz popularniejszą formą usług gastronomicznych, dlatego wprowadza go do swojej oferty wiele restauracji. Możesz też zdecydować się na przygotowywanie potraw z dowozem bez prowadzenia stałego lokalu. W cateringu najważniejsze jest zapewnienie szybkiej dostawy potraw bez ryzyka ich wystygnięcia. Jeśli planujesz dostarczanie porcji obiadowych niezbędne będzie też zapewnienie odpowiednich opakowań. W hurtowni Gastro Masters znajdziesz wiele urządzeń i akcesoriów, które usprawnią pracę w firmie cateringowej. Są to między innymi termosy o dużej pojemności przeznaczone do transportu zup i napojów. W asortymencie znajdziesz też składane meble cateringowe, wózki, pojemniki termoizolacyjne, sztućce, lampy grzewcze, zmywarki, a nawet mobilny barek.

Wpisy PromowaneMyślisz o otwarciu własnej gastronomii? Ten sprzęt będzie niezbędny!

Podziel się!

O autorze

Wpisy Promowane

Na e-biznes.pl nie znajdziesz agresywnych form reklamowych – staramy się dostarczać Czytelnikom przede wszystkim ciekawą treść w czytelnej formie. Dlatego też proponujemy promocję Waszej firmy w formie informacji. Wpisy promowane znajdują się w lewej części strony – w bardzo rozpoznawalnym miejscu. Obok wpisu może pojawić się również logo Twojej firmy. Szczegóły znajdują w dziale Oferta.