Czerwonokrzew afrykański to roślina uprawiana w południowo zachodniej części Afryki, w oddalonych o około 300 km od Kapsztadu górach Cederberg. Choć obecnie krzew ten jest hodowany, to pierwotnie rósł dziko na wskazanym obszarze. Czerwonokrzew afrykański nie posiada specjalnych wymagań dotyczących pielęgnacji, a warunki, w których bytuje nie sprzyjają rozwojowi innej roślinności.
Jak powstaje rooibos?
Herbata rooibos powstaje z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Dojrzałe liście zbiera się latem oraz na początku jesieni. Następnie, przy wykorzystaniu specjalnych maszyn, liście kruszone są na drobne igiełki. W zależności od typu herbaty, jaka ma powstać igiełki rooibosa mogą zostać poddane procesowi fermentacji. W tym celu nawilżone igiełki należy usypać w stosiki o wysokości 20 cm oraz pozostawiane na 24 godziny. To sprawia, że dotychczas zielone igiełki zmieniają swój kolor w brunatno czerwony. Aby zakończyć proces przygotowania herbaty należy dokładnie wysuszyć mieszankę aby poziom wilgotności osiągnął maksymalnie 10%.
Tak ususzone liście czerwonokrzewu afrykańskiego mogą być mieszane z innymi składnikami, jak skórka limonki czy malinami aby wzbogacić delikatny, słodkawy smak herbaty. Następnie są odważane i pakowane do dalszej dystrybucji.
Historia herbaty rooibos
Ludność zamieszkująca Republikę Południowej Afryki od lat ceni sobie idealny smak i właściwości zdrowotne herbaty rooibos. Miejscowe ludy zrywały dziko rosnące liście aby następnie czerpać szereg korzyści z naparu. Do Europy rooibos zawędrował dopiero około 100 lat temu, za sprawą rosyjskiego kupca Benjamina Ginsberga. Zauważając wysoką popularność tego naparu na obszarze południowej Afryki zdecydował się sprowadzić go do Europy, aby spróbować swojego szczęścia w handlu. Tym sposobem rooibos w 1904 roku trafił do sprzedaży.
Największą popularność napar z liści czerwonokrzewu afrykańskiego zyskał dopiero w 1930 roku, kiedy to przeprowadzone badania udowodniły jego szerokie właściwości w medycynie i kosmetyce.
Jak przygotować napar?
Choć rooibos w rzeczywistości nie jest nawet minimalnie spokrewniony z herbatą, to proces jego parzenia jest bardzo podobny. Aby uzyskać najlepsze rezultaty zaleca się stosowanie papierowych filtrów. Pozwalają one zapobiec wysypywaniu się drobnych igiełek na zewnątrz, a dodatkowo nie pozostawią metalicznego posmaku, jak w przypadku zaparzaczy metalowych.
Do przygotowania naparu z rooibos należy wsypać łyżeczkę mieszanki do zaparzacza, a następnie zalać ją gorącą wodą, o temperaturze 95ºC. W zależności od preferencji mieszankę parzyć można od 3 do 5 minut. Odpowiednio przygotowany napar powinien mieć rdzawą barwę oraz intensywny, słodkawy smak.
Rooibos nie zawiera w sobie kofeiny ani taniny dlatego może być spożywany o każdej porze dnia, również wieczorem.
Właściwości zdrowotne naparu z rooibos
Rooibos, za sprawą zawartych w sobie witamin i minerałów, posiada szerokie właściwości zdrowotne. Odpowiednio często spożywany pozwala podnieść odporność i zwalczyć różnego rodzaju schorzenia bez konieczności stosowania skomplikowanego leczenia. Zawarta w rooibosie witamina C i rutyna sprawiają, że znacznie szybciej zwalczane są różnego rodzaju infekcje. Dodatkowo badania wykazują, że zawarte w naparze żelazo jest znacznie lepiej przyswajane, niż to zawarte w czerwonym mięsie.
Wskazując właściwości prozdrowotne naparu z czerwonokrzewu afrykańskiego nie można zapomnieć o jego skutecznym działaniu w walce ze schorzeniami układu pokarmowego. Sprawdza się nawet w przypadku zwalczania kolki u niemowląt. Jeśli dziecko zmaga się z bólami brzucha wystarczy do mleka dodać niewielką ilość herbaty. Jej regularne podawanie pozwoli raz na zawsze uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami wieku niemowlęcego.
Jako że napar z liści rooibos posiada skuteczne właściwości nawadniające i nawilżające, zaleca się jego spożywanie szczególnie w trakcie letnich upałów, kiedy to występuje znacznie większe ryzyko odwodnienia. Z uwagi na brak zawartości kofeiny oraz teiny może być stosowany u każdego, w tym u osób starszych i dzieci.
Jak widać napar z liści rooibos to coś więcej, niż kolejny napój dla miłośników herbaty. Te niegdyś dziko rosnące krzewy oprócz doskonałego smaku gwarantują również szereg korzyści. Od lat ludność Afryki południowej czerpie korzyści z ich skutecznych właściwości zdrowotnych, a od przeszło stu lat docenia się je również w krajach Europy. Każdy kto chce zapewnić sobie doskonałe zdrowie, wysoką odporność oraz odpowiednio nawodnioną skórę powinien zacząć regularnie spożywać napar.
Wpisy promowane
- Polecane samochody do miasta w atrakcyjnym finansowaniuMałe samochody osobowe od lat cieszą się ogromną popularnością wśród mieszkańców dużych miast i aglomeracji. Mając na uwadze potrzeby dynamicznego ...
- Inwestowanie długoterminowe: dlaczego wszystko jest lepsze od gotówki?Zastanawiając się nad sposobami lokowania kapitału, wielu z nas instynktownie skłania się ku trzymaniu środków w gotówce. Wydaje się to ...
Wydarzenia
19. edycja Studenckiego Festiwalu Informatycznego
04.04.2024 - 06.04.2024
Najnowsze wpisy
- W lutym e-sklepy IdoSell rosły szybciej niż rynekSklepy internetowe, które korzystają z usług IdoSell, rosną znacznie szybciej niż rynek e-commerce w Polsce. Tak wynika z danych Grupy ...
- Dłuższy luty zwiększył sprzedaż – nowy raport BaseLinkerAnalitycy platformy BaseLinker– największego w regionie CEE systemu do zarządzania i automatyzacji sprzedaży online – opracowal najnowszy odczyt BaseLinker Index. ...
- Restimo pozyskuje 2 mln zł na dalszą cyfryzację gastronomiiRestimo ogłosiło dzisiaj zamknięcie drugiej rundy inwestycyjnej na etapie seed w wysokości 2 mln zł od prywatnych inwestorów. Spółka stworzyła ...
- Nest Bank i Shoper wspólnie wspierają e-przedsiębiorcówShoper nawiązał współpracę z Nest Bankiem. Dzięki temu klienci Shoper mogą skorzystać z oferty konta, limitu lub kredytu firmowego w ...
Zapoznaj się z ofertą wpisów promowanych oraz zasadami udzielania patronatów.