Polacy kochają włoską kuchnię

Choć Polacy miłością szczerą i oddaną darzą tradycyjne dania takie jak bigos czy pierogi, coraz częściej decydują się na poznawanie nowych smaków. Jednym z efektów tych kulinarnych wypraw w nieznane jest rosnąca popularność włoskiej kuchni.

Czy pizza wyprze pierogi?

pizzaNie bez powodu kuchnia włoska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Niezwykle proste, ale przy tym także niezwykle smaczne dania, przygotowane ze świeżych składników oraz doprawione aromatycznymi ziołami znajdują coraz więcej fanów nad Wisłą. Jak wynika z opublikowanego przez MAKRO Cash & Carry raportu „Polska na talerzu 2015” już co drugi Polak, planując kolację na mieście, bierze pod uwagę restaurację serwującą dania kuchni włoskiej. Byłoby więc sporym błędem sądzić, że nic nie jest stanie zastąpić polskiego bigosu czy golonki.

Tajemnice włoskich smaków

Ale Polacy we włoskich specjałach rozsmakowują się nie tylko w restauracjach. Spaghetti czy lasagne wdarły z hukiem do polskich mieszkań, stając się elementem codziennego jadłospisu. Spowodowane jest to niezwykłą prostotą włoskiej kuchni, w której, wykorzystując łatwo dostępne, świeże składniki, aromatyczne zioła i oliwę z oliwek, każdy jest w stanie zostać mistrzem kuchni na miarę restauracji z legendarnego przewodnika Michelin.

Tajemnica włoskiej kuchni wynika bowiem z miłości, jaką Włosi darzą jedzenie. Nie dla nich są przeżuwane w pośpiechu kanapki z żółtym serem. Włoski posiłek jest bowiem okazją do spotkania z najbliższymi oraz prawdziwą celebracją życia. Dzięki temu nawet pozornie tak mało ekscytujące danie jak grzanka z pomidorami (bruschetta) okazuje się być niebiańską ucztą dla podniebienia. Nie wspominając nawet o słynnych włoskich deserach z tiramisu na czele…

O popularności włoskiej kuchni niech świadczy fakt, że wiele osób nie jest w stanie wymienić konkretnych dań choćby kuchni japońskiej (poza rzecz jasna sushi). Bez problemu jednak są w stanie wskazać co najmniej pięć potraw pochodzących z Półwyspu Apenińskiego.

Pizzeria i bistra na każdym polskim rogu

Jeszcze kilkanaście lat temu polskie ulice zdominowane były przez bary mleczne oraz słynne budki z zapiekankami. Dziś kulinarny krajobraz polskiego miasta diametralnie się zmienił. Niemal na każdym rogu można znaleźć tradycyjną włoską pizzerię, a coraz więcej popularnych restauracji oferuje w menu włoskie specjały. Wbrew pozorom nie dotyczy to tylko największych metropolii. Dziś świetną, wypiekaną na kamieniu włoską pizzę bez problemu zje się także w małych miejscowościach.

Nie wygląda więc na to, że wkrótce włoska restauracja zniknie z polskiej ulicy. Popularność dań znad Morza Śródziemnego wzrasta i co ciekawe, próbujemy już nie tylko samą pizzę czy spaghetti bolognese, ale również mniej znane potrawy, dzięki czemu oszałamiające bogactwo włoskich smaków sukcesywnie znajduje nowych fanów.

Artykuł poleca pizzeria Pinco Pallino

Wpisy promowane

Wydarzenia

Brak Patronatów

Najnowsze wpisy

Scroll to Top