Pomagamy wybrać odpowiednią zmywarkę do lokalu gastronomicznego

Ciężko wyobrazić sobie prowadzenie lokalu gastronomicznego bez profesjonalnej zmywarki. Taki sprzęt nie tylko pozwoli ci zaoszczędzić na rachunkach za wodę, ale także usprawni proces sprzątania oraz pomoże uniknąć niedociągnięć, o które łatwo podczas ręcznego zmywania. Jak wybrać odpowiednią zmywarkę na potrzeby gastronomii?

Pomagamy wybrać odpowiednią zmywarkę do lokalu gastronomicznego 1

Sterylna czystość naczyń

Utrzymanie higieny jest jednym z priorytetów w każdym lokalu serwującym żywność i napoje. Nie wystarczy, że z brudnych naczyń zostaną usunięte resztki jedzenia i nieczystości widoczne gołym okiem. Profesjonalna zmywarka ma za zadanie wyparzyć je i zapewnić bezpieczeństwo pod kątem mikrobiologicznym, eliminując tym samym bakterie i drobnoustroje.

W przeciwieństwie do sprzętów typowo domowych, zmywarki gastronomiczne muszą działać niemal błyskawicznie. Restauratorzy nie mogą sobie pozwolić na dwugodzinny cykl mycia naczyń, bo będzie wiązało się to ze znacznymi stratami czasu, energii oraz pieniędzy, dlatego maksymalny czas zmywania powinien zamknąć się w kilku minutach.

Typy zmywarek do gastronomii

Oferta profesjonalnych zmywarek gastronomicznych jest bardzo szeroka. Wystarczy wejść na stronę Multigastro, by zobaczyć jak szeroki wybór oferuje obecny rynek: oprócz zmywarek kapturowych, uniwersalnych, można znaleźć takie przeznaczone do szkła, tac, garnków, koszy piekarniczych, a także zmywarki tunelowe i taśmowe. O tym, jaka najlepiej sprawdzi się w twoim lokalu, decydują przede wszystkim twoje indywidualne potrzeby.

Zmywarki kapturowe (https://multigastro.pl/zmywarki-kapturowe) najlepiej sprawdzają się w dużych lokalach gastronomicznych, zwłaszcza podczas imprez takich jak konferencje czy wesela. Charakteryzują się dużą komorą oraz bojlerem, dzięki czemu mogą pracować cały czas, bez obaw o brak ciepłej wody do mycia.

W przypadku zwykłych restauracji najlepiej sprawdzają się tzw. zmywarki uniwersalne, które są najczęstszym wyborem dla gastronomii. Mają one dość duży kosz wsadowy, o wielkości nawet 50×50 cm oraz umożliwiają mycie wszystkich naczyń oraz garnków.

Lokale takie jak kawiarnie, bary czy puby, w których większość naczyń jest szklana, najczęściej korzystają ze zmywarek podblatowych do szkła. Cechują się one niewielkimi gabarytami oraz stosunkowo małym wsadem, w porównaniu do zmywarek kapturowych czy uniwersalnych. Mają ograniczenia co do wysokości naczynia, dlatego najlepiej sprawdzają się w przypadku szklanek i pokali. Niektóre modele posiadają również kosze lub stojaki, które umożliwiają mycie talerzy.

Inne rodzaje zmywarek przeznaczone do mycia tac, garnków oraz koszy piekarniczych wykorzystywane są w miejscach takich jak duże hotele, szpitale czy jednostki wojskowe, gdzie konieczne jest zredukowanie czasu poświęconego na ręczne mycie większych elementów. Tam również wykorzystuje się bardziej zaawansowane zmywarki przelotowe, które składają się z wielu różnych modułów. Niestety, ze względu na rozmiar tych sprzętów oraz wysoki koszt zakupu, nie jest to popularne rozwiązanie.

Wpisy promowane

Wydarzenia

Brak Patronatów

Najnowsze wpisy

Scroll to Top