Wykłady, ćwiczenia, szybki obiad i dorywcza praca. Nierzadko właśnie tak, prezentuje się studencki dzień. Wieczór wcale nie jest lepszy, bo po powrocie do akademika czeka szybki, często niezdrowy posiłek i duża kawa towarzysząca notatkom, przeglądanym do późnej nocy.
Taki tryb życia z pewnością nie wróży niczego dobrego, ale młodość rządzi się swoimi prawami, a ewentualne skutki niezdrowej diety dają się odczuć dopiero po kilku latach. Jest jednak alternatywa, która pozwala studentom zjeść w ciągu dnia tani obiad i zadbać tym samym o swój żołądek.
Magda, studentka trzeciego roku geografii pracuje dodatkowo w punkcie ksero. To jej sposób na dorobienie sobie podczas nauki do niewielkiego stypendium, jakie otrzymuje za dobre oceny z egzaminów podczas sesji. Niestety, praca nie pozwala jej na rozwijanie swoich talentów kulinarnych w kuchni akademika w którym mieszka, tak jak robią to jej koleżanki z roku. Nie oznacza to jednak, że przez cały miesiąc musi funkcjonować na suchym prowiancie. W obrębie osiedla akademickiego, jak i w jego okolicy istnieje wiele lokali serwujących studentom tani obiad.
Pierwszy lokal tego typu to studencka stołówka, która w porozumieniu z Uniwersytetem serwuje studentom posiłki po obniżonych cenach, za okazaniem studenckiej legitymacji. To dobry pomysł na szybki obiad. Można tam zjeść obiad składający się z dwóch dań, w cenie około piętnastu złotych. Niestety, jak głosi studencka opinia, tylko raz na jakiś czas pojawia się na tamtejszym talerzu coś sensownego do zjedzenia. Zazwyczaj jednak jakość serwowanych posiłków, zostaje daleko w tyle za prywatnymi lokalami gastronomicznymi zlokalizowanymi na mieście. Te drugie właśnie za cenę nieco wyższą oferują standard, który pozwala bez rewelacji żołądkowych spędzić resztę dnia, i to właśnie tam stołują się najczęściej studenci pracujący, którzy nie mają czasu na kulinarne eksperymenty. Niemniej jednak i tak większość z utęsknieniem czeka na długi weekend by odstawić tani obiad i najeść się do syta w kuchni u własnej mamy. Ona prowadzi najlepszą “restaurację” na świecie.
płatna informacja prasowa
Wpisy promowane
- Lojalny Klient korzyścią dla Twojej firmyW dzisiejszym świecie biznesu, w którym rywalizacja jest coraz bardziej zacięta, kluczem do sukcesu jest nie tylko pozyskanie nowych klientów, ...
- Polecane samochody do miasta w atrakcyjnym finansowaniuMałe samochody osobowe od lat cieszą się ogromną popularnością wśród mieszkańców dużych miast i aglomeracji. Mając na uwadze potrzeby dynamicznego ...
Wydarzenia
19. edycja Studenckiego Festiwalu Informatycznego
04.04.2024 - 06.04.2024
Najnowsze wpisy
- W lutym e-sklepy IdoSell rosły szybciej niż rynekSklepy internetowe, które korzystają z usług IdoSell, rosną znacznie szybciej niż rynek e-commerce w Polsce. Tak wynika z danych Grupy ...
- Dłuższy luty zwiększył sprzedaż – nowy raport BaseLinkerAnalitycy platformy BaseLinker– największego w regionie CEE systemu do zarządzania i automatyzacji sprzedaży online – opracowal najnowszy odczyt BaseLinker Index. ...
- Restimo pozyskuje 2 mln zł na dalszą cyfryzację gastronomiiRestimo ogłosiło dzisiaj zamknięcie drugiej rundy inwestycyjnej na etapie seed w wysokości 2 mln zł od prywatnych inwestorów. Spółka stworzyła ...
- Nest Bank i Shoper wspólnie wspierają e-przedsiębiorcówShoper nawiązał współpracę z Nest Bankiem. Dzięki temu klienci Shoper mogą skorzystać z oferty konta, limitu lub kredytu firmowego w ...
Zapoznaj się z ofertą wpisów promowanych oraz zasadami udzielania patronatów.