Włochy – kraj wina, pizzy i makaronu. Dojrzewające w południowym słońcu warzywa, idealnie roztopiony ser, perfekcyjna konsystencja ciasta oraz aromatyczne przyprawy – to znaki rozpoznawcze dań pochodzących z Półwyspu Apenińskiego. Sprawdź, czy znasz 6 najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. Buon appetito!
Pizza
Pierwsza włoska pizza powstała już w XVIII wieku w Neapolu. Jej sekretem jest idealnie wyrobione ciasto. Duże znaczenie ma układ dłoni, rozciąganie i uklepywanie ciasta. Nie można zapomnieć o sosie, który powstaje ze świeżych pomidorów, czosnku, ziół i przypraw (bazylii, oregano, papryki, tymianku, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu).
Calzone
To tradycyjne włoskie danie, które powstaje z ręcznie wyrabianego ciasta do pizzy zawijanego na kształt… pieroga. Do środka najczęściej wkłada się farsz mięsny (dojrzewającą szynkę, kurczaka wołowinę lub kiełbasę pepperoni), ser mozzarella i dodatki np. cebulę, kukurydzę i pomidory w ziołowo-czosnkowej oliwie.
Pasta
Nie bez powodu mówi się, że Włochy to kraj makaroniarzy. Włoskie makarony mają różne kształty, a nawet kolory! Najpopularniejsze sosy to bolognese, alla carbonara, quattro formaggi, sorrentina i neapolitana.
Lasagne
Plastry makaronu lasagne przekładane sosem bolońskim i beszamelowym zapiekane z serem mozzarella – czy istnieje bardziej włoskie danie? Tradycyjnie przygotowywana jest na bazie oliwy z oliwek.
Bruschetta
To tradycyjna włoska przystawka. Grzanki z czosnkiem i oliwą podgrzewane są w piecu lub na patelni. Doskonale smakują zarówno w klasycznym wydaniu z serem mozzarella i pomidorami, jak i w połączeniu z dojrzewającą szynką, zielonymi oliwkami, kremem balsamicznym, serem blue cheese, a nawet boczkiem!
Panna Cotta
Nie naszej liście nie mogło zabraknąć tradycyjnego włoskiego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Przygotowuje się go ze śmietany podgrzanej razem z żelatyną, mleka oraz słodkiej polewy o różnych smakach np. maliny, truskawki lub czekolady. To obowiązkowa pozycja w menu każdego miłośnika włoskich smaków.
Pizzeria w Zakopanem na Krupówkach – tu spróbujesz klasycznych potraw z Półwyspu Apenińskiego
W Pizzerii Dominium w Zakopanem znajdziesz tradycyjne makarony, pizze i desery. To idealne miejsce na lunch, obiad lub kolację na ciepło, gdy dopadnie Cię głód na mieście. Zakochaj się w klasycznych daniach włoskiej kuchni!
Wpisy promowane
- Kiedy warto zainwestować w automatyzację logistyki e-commerce?Przedsiębiorcy z branży e-commerce coraz chętniej korzystają z automatyzacji logistyki. To bowiem skuteczny sposób na usprawnienie pracy. W tym artykule ...
- Mierzenie czasu pracy w dynamicznym świecie: odkryj skuteczne sposoby z TimeCamp!Zastanawiasz się, jak usprawnić zarządzanie czasem pracy w rozproszonym zespole i nie stracić przy tym motywacji? Sprawdź, jak TimeCamp może ...
Najnowsze wpisy
- BaseLinker Index: 133 pkt w styczniu 2025 r.Analitycy platformy BaseLinker, największego w regionie CEE systemu do zarządzania i automatyzacji sprzedaży online, opublikowali najnowszy odczyt BaseLinker Index. W ...
- E-commerce w Polsce: 20% konsumentów często rezygnuje z zakupów onlineBranża e-commerce w Polsce rozwija się dynamicznie, oferując konsumentom coraz więcej udogodnień. Mimo to, wielu Polaków rezygnuje z zakupów online, ...
- Sztuczna inteligencja w e-commerce: 5 kluczowych technologii według ekspertów ShoperSztuczna inteligencja coraz częściej wspiera e-commerce, pomagając sprzedawcom w budowaniu przewagi konkurencyjnej. Jakie rozwiązania odgrywają dziś kluczową rolę w sprzedaży ...
- BaseLinker Index wskazuje na wzrost polskiego e-commerce o 10,8% w grudniu 2024Analitycy platformy BaseLinker, największego w regionie CEE systemu do zarządzania i automatyzacji sprzedaży online, opublikowali najnowszy odczyt BaseLinker Index. W ...
Zapoznaj się z ofertą wpisów promowanych oraz zasadami udzielania patronatów.