Jak założyć własny lokal – przewodnik krok po kroku?

Opublikowano: 18 maja 2016. Kategoria: Wpis Promowany.

Polacy coraz częściej wybierają Puby jako miejsce na spędzenie wolnego czasu. Wiele osób przecież sądzi, że nie ma nic lepszego jak spotkanie przy piwie, w gronie najbliższych znajomych. Wyniki przeprowadzanych często badań wskazują na to, że coraz więcej młodych Polaków decyduje się na „odstawienie” alkoholi wysokoprocentowych, typu czysta wódka, na rzecz powszechnego piwa, wina, czy kolorowych drinków, serwowanych w barze.Polacy coraz częściej wybierają Puby jako miejsce na spędzenie wolnego czasu. Wiele osób przecież sądzi, że nie ma nic lepszego jak spotkanie przy piwie, w gronie najbliższych znajomych. Wyniki przeprowadzanych często badań wskazują na to, że coraz więcej młodych Polaków decyduje się na „odstawienie” alkoholi wysokoprocentowych, typu czysta wódka, na rzecz powszechnego piwa, wina, czy kolorowych drinków, serwowanych w barze.

Puby w dużych miastach są przepełnione po brzegi

Jak założyć własny lokal – przewodnik krok po kroku? 1Badania wskazują na to, że współczesna młodzież coraz częściej decyduje się na odwiedzanie pubów w weekendy, a liczba zainteresowanych tego typu rozrywką, stale rośnie. Bary, które mieszczą się w centrum miasta pękają w szwach, a coraz to nowe lokale powstają w mig, jeden obok drugiego. Właściciel jednego z popularnych, warszawskich klubów- Tomasz Kus opowiada o biznesie: „Ten rynek jest niewątpliwie konkurencyjny, ale jest jeszcze sporo miejsca na nowe lokale”. Szef pubu „Dolla” dodaje również, że do osiągnięcia sukcesu niezbędny jest właściwy lokal, dobra lokalizacja i oczywiście bogate menu.

Jak więc otworzyć lokal typu pub?

Najważniejszą kwestią w przypadku stworzenia Pubu jest oczywiście uzyskanie koncesji na sprzedaż alkoholu. Według polskiego prawa, bierze się pod uwagę 3 rodzaje trunków (napoje do 4,5% zawartości alkoholu oraz piwo, od 4,5% do 18% zawartości alkoholu oraz trunki mocniejsze). Na sprzedaż każdego z osobna, konieczne jest wydanie zezwolenia.

W centrum czy na osiedlu?

Jeśli chodzi o lokalizację, w tego typu biznesie sprawdzi się każde miejsce. Osoba, której zależy na otwarciu lokalu w centrum miasta, ma równie duże szanse na zdobycie klienta, jak ta, której lokal powstał na osiedlu, zwłaszcza na tym, gdzie mieszka dużo młodych ludzi. Jednak opinie wielu specjalistów mogą potwierdzać fakt, iż na nowych osiedlach mieszkaniowych brakuje takich miejsc.

Arkadiusz Pałys, menedżer toruńskiego pubu, który zlokalizowany jest w jednej z dzielnic mieszkaniowych mówi: ” Ludzie dojeżdżają do pracy samochodem i z tego powodu nie mogą prosto z biura wyskoczyć do baru”. Należy również wziąć pod uwagę kwestię, że wiele osób, mieszkając daleko od centrum miasta, nie ma możliwości wybrania się do lokalu z powodu słabej komunikacji miejskiej, a prowadzenie auta oczywiście całkowicie się wyklucza. Bary, które powstają na osiedlach, cieszą się więc coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród młodych, którzy mają możliwość wyjścia z domu i za 5 minut być już w ulubionym pubie.

Powierzchnia Pubu!

Bardzo ważną sprawą, której powinien dopilnować każdy przyszły właściciel jest powierzchnia lokalu. Szefowie obleganych przez młodych Pubów uważają, że nie powinna być ona mniejsza niż 150 metrów kwadratowych! Warto mieć na uwadze też fakt, że niestety nie każdy lokal nadaje się na tego rodzaju działalność. Miejsce takie nie może być usytuowane w pobliżu szkoły czy kościoła.

Bogate Menu i dobrze dobrana załoga.

Jedną z najważniejszych kwestii, które są niezbędne do odniesienia sukcesu w tej branży jest oczywiście dobór odpowiednio wykwalifikowanych pracowników oraz przygotowanie bogatego menu- mowa tutaj głównie o alkoholach oraz osobie, która potrafi je serwować.

Większość właścicieli barów, tych obszernych, jak i mniejszych, usytuowanych na osiedlach, korzysta z usług cenionych hurtowni alkoholowych. W biznesie alkoholowym główną przyczyną sukcesu jest właściwe dobranie trunków na wysokim poziomie, tak aby klient po skosztowaniu ich, chciał wracać do lokalu i polecał go swoim bliskim.

Jedną z największych hurtowni z napojami alkoholowymi w Polsce, która posiada swoje oddziały w każdym zakątku kraju jest Eurocash. Firma proponuje swym klientom trunki na najwyższym poziomie, w najróżniejszych rodzajach. Na stronie internetowej http://alkohole.eurocash.pl/ przedstawiona jest bogata oferta, z którą może zapoznać się każdy zainteresowany.

Jeśli alkohol to i posiłki!

Logiczne jest, że w miejscu, w którym jest dostępny alkohol, musi być serwowane też jedzenie. Niekonieczne jest podawanie posiłków ciepłych, jeśli jednak zdecydujemy się na taki ruch, musimy spełnić wszystkie wymogi BHP.

Niegdyś właściciele takich miejsc, proponowali swoich klientom jedynie przekąski zimne, takie jak paluszki, chipsy, krakersy. Obecnie jednak coraz więcej osób decyduje się na podanie „czegoś na ciepło”. Zazwyczaj w Pubach serwowane są proste posiłki, typu fast food (hamburgery, frytki, pizze itp.).

Wpisy PromowaneJak założyć własny lokal – przewodnik krok po kroku?

Podziel się!

O autorze

Wpisy Promowane

Na e-biznes.pl nie znajdziesz agresywnych form reklamowych – staramy się dostarczać Czytelnikom przede wszystkim ciekawą treść w czytelnej formie. Dlatego też proponujemy promocję Waszej firmy w formie informacji. Wpisy promowane znajdują się w lewej części strony – w bardzo rozpoznawalnym miejscu. Obok wpisu może pojawić się również logo Twojej firmy. Szczegóły znajdują w dziale Oferta.