Kuchnia amerykańska – prawdziwa mieszanka smaków. Charakterystyka i przepisy

Kuchnia amerykańska jest niezwykle zróżnicowana, gdyż stanowi mieszaninę wielu kultur. Zyskała dużą popularność na całym świecie, a jej znaczną zaletą jest bogactwo smaków, zapachów i możliwość przygotowania potraw na wiele sposobów.

Kuchnia amerykańska – prawdziwa mieszanka smaków. Charakterystyka i przepisy 1

Kuchnia amerykańska – charakterystyka

Kuchnia amerykańska to wyjątkowa mieszanka smaków, zapachów i aromatów zebranych z różnych zakątków świata. Można w niej dostrzec wpływ rozmaitych stylów i kultur, które zostały wprowadzone przez napływających do kraju imigrantów. W kuchni amerykańskiej można zasmakować w restauracjach, które bez trudu odnajdzie się w różnych lokalizacjach, korzystając z platform internetowych typu https://eatpoint.pl/. Inspiracją do samodzielnego przyrządzenia potraw są natomiast rozmaite blogi o tematyce kulinarnej, np. blog eatPoint. Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest brak narzuconych zasad i kanonów w zakresie sposobu przygotowywania potraw. Kuchnia ta została spopularyzowana na całym świecie, a do najbardziej znanych potraw należą dania z grilla oraz fast food, takie jak: hot dogi, hamburgery, cheesburgery, cebulowe krążki, żeberka BBQ, befsztyki, steki, pikantne skrzydełka i wiele innych. Często spożywanym posiłkiem w ramach śniadania są typowo amerykańskie naleśniki – pancakes, podawane zazwyczaj z sosem klonowym. Wśród deserów króluje natomiast szarlotka traktowana jako jeden z symboli amerykańskiej kuchni. Innymi popularnymi deserami są: muffiny, gofry, ciasto czekoladowe.

Amerykańska szarlotka – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do jabłek,
  • 40 g cukru,
  • 1 kg jabłek,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 60 ml wody (najlepiej z lodówki).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną (1,5 szklanki) i sól. Wymieszaj. Masło pokrój w kostkę. Dodaj do suchych składników. Następnie wsyp dwie łyżeczki cukru. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut.
  2. Do ciasta wlej zimną wodę, dzięki temu będzie odpowiednio kruche. Ponownie wyrabiaj przez kilka minut. Następnie gotowe ciasto uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki.
  3. W czasie mrożenia ciasta przygotuj jabłka. Owoce starannie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski. Do jabłek dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, 2 łyżki cukru, opakowanie cukru waniliowego, cynamon, gałkę muszkatołową, 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto z lodówki podziel na dwie części. Rozwałkuj, uprzednio podsypując mąką.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Jedną część ciasta wyłóż do blachy. Dodaj jabłka.
  6. Drugą część ciasta rozwałkuj i potnij na paski. Najkrótsze z pasków ułóż dookoła placki, pozostałe przekładaj tak, aby powstała kratka. Następnie posmaruj ją wymieszanym jajkiem.
  7. Szarlotkę wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i kontynuuj pieczenie przez 45 minut.

Pancakes – przepis

Składniki:

  • 1 I ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 1 i ¼ maślanki,
  • ¼ szklanki cukru pudru,
  • ¼ szklanki oliwy,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wsyp do miski. Miksuj za pomocą blendera do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Rozgrzej patelnię. Pancakes smaż na średnim ogniu z obu stron, po około 1,5 – 2 minuty z każdej strony.
  3. Gotowe pancakes ułóż jeden na drugim, tworząc wieżę. Podawaj polane sosem klonowym.

Smacznego!

Wpisy promowane

Wydarzenia

Brak Patronatów

Najnowsze wpisy

Scroll to Top