Apetito to nazwa komputerowej książki kucharskiej, która pomoże nam wykorzystać produkty, jakie akurat mamy w lodówce. Program jest bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze – z łatwością skorzysta z niego dosłownie każdy miłośnik gotowania. Wystarczy zaznaczyć odpowiednie składniki, a program pokaże, co możemy z nich zrobić, ewentualnie jakie produkty musimy dokupić. Dzięki niemu przyrządzimy pyszne potrawy i ograniczymy marnowanie żywności.
Zasada działania Apetito jest bardzo prosta, a jego obsługa łatwa i intuicyjna. Wystarczy zainstalować bezpłatny program na swoim komputerze, co nie zajmuje więcej niż 3 minuty. Następnie z listy najpopularniejszych produktów spożywczych wybrać te, które akurat zalegają w naszej lodówce. Aplikacja automatycznie wybierze z bazy przepisów kulinarnych te, które zawierają wskazane przez nas składniki. W ten sposób podpowie nam, jak spożytkować produkty, na wykorzystanie których nie mamy pomysłu, i które z dużym prawdopodobieństwem uległyby zmarnowaniu. Co więcej, wybrane przepisy łatwo można przenieść na papier i wygodnie korzystać z nich w kuchni – program posiada opcję drukowania, wystarczy kliknąć odpowiednią ikonę.
Aktualnie w bazie programu znajdują się głównie przepisy autorstwa Macieja Kuronia. Apetito pozwala jednak na dodawanie własnych propozycji i dzielenie się przepisami z innymi użytkownikami. Przepisy te zasilą bazę danych programu, i będą dostępne dla wszystkich jego użytkowników. Pojemność Apetito jest nieograniczona, a liczba przepisów stale rośnie.
– To taka społecznościowa książka kucharska –tłumaczy Klaudia Jaworska z Adobe. – Każdy może wziąć udział w jej pisaniu. Dzięki temu możemy pochwalić się swoimi pomysłami kulinarnymi i skorzystać z przepisów innych użytkowników aplikacji.
Program powstał z inicjatywy producenta oprogramowania, firmy Adobe. Inspiracją do jego stworzenia była kampania „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia” prowadzona przez Polską Federację Banków Żywności oraz konkurs graficzny Adobe Creative Search 4 Ideas, którego tegoroczna edycja poświęcona był właśnie problemowi marnowania żywności. Do marnowania żywności, czyli wyrzucania produktów spożywczych, przyznaje się ponad 30% Polaków. Najczęściej marnowane są produkty codziennego użytku – chleb, wędliny, warzywa, owoce.
„Apetito to bardzo dobry sposób na niemarnowanie żywności. Właśnie o takie pomysły nam chodzi: proste a zarazem bardzo użyteczne. Mamy nadzieję, że aplikacja będzie służyła w każdej kuchni i że wyjdą z niej smakowite potrawy. Zapraszamy wszystkich do przekazywania innym informacji o aplikacji i do dzielenia się ideą niemarnowania jedzenia.”- mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności
Aplikację Bon Apetito można pobrać bezpłatnie: TU.
Wpisy promowane
- Czym są umiejętności interpersonalne i w jaki sposób je rozwijać?Umiejętności interpersonalne to istotny element zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym. Obejmują zdolność komunikacji, empatii, asertywności oraz umiejętność pracy ...
- Zrównoważone urządzenia firmy Mewa do czyszczenia części to mniej zagrożeń na stanowisku roboczymW ciągu ostatnich dziesięcioleci znacznie zmienił się sposób produkcji i serwisowania samochodów. Widoczne jest to szczególnie w warsztatach samochodowych – ...
Zobacz ofertę Wpisów promowanych.
Wydarzenia
- 20-21.05.2025 E-Commerce Connect
- 21-22.05.2025 V FORUM LOYALTY PLANET 360°
- 21.05.2025 VII Kongres MIT Sloan Management Review Polska
- 04-05.06.2025 VI FORUM DIGITAL EVOLUTION FOR PHARMA & MEDICAL
- 04-05.06.2025 Perspektywy Women in Tech Summit
- 10.06.2025 IT Unplugged
- 30.06-01.07.2025 Code Europe
- 06-07.10.2025 Testing Ground Conference 2025
Nie widzisz swojego wydarzenia? Skontaktuj się z nami!