Z jakich materiałów powinniśmy wybierać akcesoria kuchenne ułatwiające codzienne prace w kuchni

Podstawową rzecz przy wyborze naczyń jest podjęcie decyzji o materiale. Każdy materiał odgrywa istotną rolę, odzwierciedla skuteczność, efektywność, zastosowanie naczynia a także oczywiście i cene. Mianowicie, przewodność ciepła i tego jak nasz obiad przywżę do powierzchni np patelni podczas użytku. Niektóre naczynia wymagają specjalnego przygotowania do użytku nim zaczniemy z nich korzystać. Chodzi tutaj oczywście o posypanie mąką, nakropienie olejem lub smalcem i podobnym zabiegom o których nie można zapomnieć.

Z jakich materiałów powinniśmy wybierać akcesoria kuchenne ułatwiające codzienne prace w kuchni 1

Naczynia wykonane z jednego tego samego materiału, łącznie z rączka, będą powodować nagrzewanie się jej i mogą wymagać użycia rękawicy kuchennej nim, zdejmiemy garnek z ognia. Dlatego część z garnków została wyposażona w rączki termoizolacyjne, nieprzewodzące ciepła, najczęstszymi materiałami użytymi do tego zabiegu jest bakelit (tworzywo sztuczne w głównej mierze z żywicy fenolowo-formaldehydowej), plastik oraz drewno. Tutaj warto wziąć pod uwagę aby unikać uchwytów, które są wydrążone w środku lub posiadają jakieś głębsze otwory, może to sprawiać problemy z wyschnięciem i ogólnym myciem. Dobry garnek powinien posiadać specjalną krawędź, na której trzyma się pokrywka. Jeśli jest odpowiednio wydrążona, zapobiega ulewaniu się wody podczas przegotowania wywaru.

Z jakich materiałów powinniśmy wybierać akcesoria kuchenne ułatwiające codzienne prace w kuchni 2

Naczynia kuchenne z Gliny czy Ceramiki

Naturalne naczynia wykonane z ceramiki lub gliny sięgają starożytności i są do dziś używane. Garnki i patelnie wykonane z ceramiki są wytrzymałe (niektóre mogą przetrwać całe nasze życie a nawet i więcej) oraz nie reakcyjne. Czysta glina nie zawiera żadnych ciężkich metali, jest obojętna i nie reaguje chemicznie z gotowanym / pieczonym jedzeniem. Nowe naczynia przybierają temperature w wolnym tempie, jednak wraz z użytkowaniem będą nagrzewać się co raz szybciej. Ceramika oddaje ciepło w sposób równomierny. Naczynia mogą być wykorzystywane w piekarniku a także na wolnym ogniu.

Metalowe naczynia w kuchni

Metalowe garnki są wykonane z różnej gamy metali, ponieważ garnki i patelnie muszą przewodzić dobrze ciepło to także muszą być nie reaktywne chemicznie, nikt by nie chciał aby jedzenie nabrało niechcianych metalowych smaków. Większość materiałów, które dobrze przewodzą ciepło są zbyt reaktywne by używać je z jedzeniem. W niektórych przypadkach garnki mogą być wykonane z bardziej reaktywnych metali a następnie będą pokryte innymi.

Z jakich materiałów powinniśmy wybierać akcesoria kuchenne ułatwiające codzienne prace w kuchni 3

Aluminiowe naczynia kuchenne

Aluminium jest lekkim metalem, bardzo dobrze przewodzącym. Jest odporny na wiele rodzaju korozji. Aluminium jest najczęściej wykorzystywana w blachach, odlewach i anodyzowanych formach oraz jest mieszane z innymi metalami.

Odlewane aluminium uzyskuje cieńszą warstwę i daje możliwość uzyskania nieregularnych kształtów. Posiada mniejszą przewodność cieplną niż zwykłe blachy aluminiowe z uwagi na mikroskopijne pory podczas odlewania. Naczynia takie są droższe. Używane przy cięższych naczyniach jak duże formy do pieczenia.

Anodyzowane aluminium posiada naturalna warstwę, która jest twarda i niereaktywna. Anodyzowane aluminium używane jest w głębokich patelniach (saute), garnkach i opiekaczach.

Ważne: aluminium, które nie zostało anodyzowane, reaguje z kwaśnym jedzeniem i zmienia jego smak. Sosy zawierające żółtka jaj, warzywa takie jak szparagi lub karczochy mogą powodować utlenianie się nie anodyzowanego aluminium.

Miedź dobrze nagrzewa ale…

Miedź posiada najlepszą przewodność cieplną ze wszystkich metali nieszlachetnych, co skutkuje równomiernym nagrzaniem. Garnki są tworzone z cienkich blaszek. Niestety miedź reaguje z kwaśną żywnością, co może doprowadzić do zatrucia. Odkryto to przy gotowaniu pomidorów, na starych typach garnków. Obecnie tworzone garnki miedziane posiadają specjalną warstwę anty reakcyjną.

Występują dwa typy miedzianych naczyń. Jedne z powłoką cynkową i drugie z powłoką ze stali nierdzewnej. Powłoka ze stali jest droższa i bardziej wytrzymała.

Żeliwo gdzie znajdzie zastosowanie?

Żeliwo długo się nagrzewa, jednak kiedy już zostanie ogrzane bardzo długo je utrzymuje i powoli oddaje. Żeliwo w odróżnieniu od innych naczyń, można nagrzać do ekstremalnie wysokich temperatur, wykorzystuje się to do passerowania lub w restauracjach do smażenia bezpośrednim przy kliencie tzw. „gorące pół miski”. Żeliwo wchodzi w reakcje z wysoko kwaśną żywnością np: wino, pomidory. Niektóra żywność podczas smażenia zmienia kolor na czarny, np.: szpinak.

Żeliwo jest materiałem porowatym i łatwo rdzewieje. Wymaga nasmarowania tłuszczami przed użyciem. Tłuszcz utworzy cienką warstwie, która zapobiegnie utlenianiu żeliwa i ochroni powierzchnie przed przywieraniem.

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna to mieszanka kilku metali, żelaza, chromu (min. 11,5%) i niklu. Od tego też zależy nazwa stali, które często są podane na akcesoriach kuchennych. Tzw 18/8 lub 18/10 z większą zawartością niklu (10%) zwana także marynarską z uwagi na swoją wysoką odporność na korozje.

Stal węglowa

Stal węglowa pozwala na uzyskanie bardzo cienkich kształtów, przy zachowaniu wytrzymałości i odporności na ciepło. Pozwala to uzyskać szybko potrzebną temperaturę oraz wysoką. Niestety ta stal, nie przewodzi ciepła tak dobrze jak inne materiały, jednak jest to korzystne przy patelniach typu wok lub paella, gdzie jedna część patelni powinna mieć inną temperaturę. Tak samo jak w przypadku żeliwa, stal węglowa wymaga smarowania olejami lub innymi tłuszczami przed użyciem. Po upływie czasu materiał zrobi się ciemny w miejscu użytkowym i nieprzywierany. Materiał Łatwo rdzewieje i należy takie naczynia osuszać po myciu i przechowywać w suchym miejscu.

Powierzchnia non-stick

Najbardziej popularne patelnie, zostały stworzone w 1893. Stalowe lub aluminiowe patelnie, mogą być osłonięte warstwą politetrafluoroetylenową (PTFE, teflon, politetrafluoroetylen) w celu zminimalizowania przywiedlności żywności do powierzchni.

Warstwa posiada pewne korzyści ale też i niekorzyści. Łatwo je umyć i wymagają małej ilości oleju lub tłuszczu a czasem nawet i tego nie trzeba. Z drugiej strony niektóre przyrządzania żywności wymagają lepkości, np tworzenie niektórych sosów, karmelu. W przypadku takiej patelni сzy garnka nie można używać przyborów, wykonanych z materiału, który mógłby porysować powierzchnie. Nie wolno także używać silnie chemicznie gryzących materiałów czyszczących.

Głównym różniącym czynnikiem w powierzchni non-stick jest ich formuła, grubość warstw i ich ilość. Wyższej jakość warstwy non-stick używają sproszkowanej ceramiki lub tytanu zmieszanego z formułą non-stick, w celu wzmocnienia i uodpornienia na detergenty. Niektóre powłoki są na tyle silne, że przechodzą standardy Narodowej Sanitarnej Fundacji, która wydaje zgody na użytek do restauracji.

Bezpieczeństwo

Ważną rzecz o której należy pamiętać przy zakupie jest świadomość, że dobry materiał, który nie tylko zapewni wygodę i prawidłową pracę ale także bezpieczeństwo przy jego korzystaniu, bezpieczeństwo w znaczeniu wyzwalania niebezpiecznych substancji a nie narażenia na urazy fizyczne :) Dlatego odradzamy kupowanie naczyń jak: garnki, patelnie, czajniki i inne, które są poddawane warunkom cieplnym podczas których mogą wytworzyć niebezpieczne substancje, szkodliwe dla naszego zdrowia. Produkty w naszym sklepie są sygnowane markami, które dają gwarancję jakości i bezpieczeństwa naszego zdrowia, posiadają certyfikaty odpowiedzialne za możliwość korzystania z nich w warunkach dla nich przeznaczonych w kontakcie z żywnością.

Kuchenne wyposażenie w Twoim domu

Wiele firm lokalnych w swojej ofercie posiada kompleksowy sprzęt dedykowany do wyposażenia wszystkich kuchni. Również w sieci znajdziemy sklep Maleomi prezentuje oferty najważniejszych producentów sprzętów kuchennych. W ofercie znajdują się produkty przedsiębiorstw takich jak JOSEPH JOSEPH, WMF, KAISER, Rosti Mepal, Brabantia, Rotho, Birkmann oraz innych czołowych podmiotów gospodarczych. Asortyment obejmuje akcesoria kuchenne bardzo przydatny podczas prac nad daniami.

Z jakich materiałów powinniśmy wybierać akcesoria kuchenne ułatwiające codzienne prace w kuchni 4

W sklepie Maleomi można zakupić brytfanny, patelnie, kosze i wiele innych produktów. Szeroka oferta produktowa na sklepie z bardzo atrakcyjne warunkami w zakresie sprzedaży oraz ciekawy design produktów ułatwi dokonanie wyboru kucharzowi bez narzekania, że mniejsze akcesoria kuchenne są niepraktyczne a co za tym idzie z zdrowych i bezpiecznych tworzyw.

Przeczytaj także artykuł: BENTO BOX – sprawdź czym jest ten nowoczesny i elegancki box śniadaniowy?.

Wpisy promowane

Wydarzenia

Brak Patronatów

Najnowsze wpisy

Scroll to Top