Co warto wiedzieć otwierając kawiarnię?

Planujesz otworzyć kawiarnię i gubisz się w gąszczu prawnych regulacji, otwierania działalności gospodarczej, kwestii księgowych oraz urządzania lokalu? Oczywiście, wszystkie te zagadnienia są ważne, jednak nie możesz zapomnieć o najważniejszej kwestii: bez dobrej kawy nie odniesiesz sukcesu!

Co warto wiedzieć otwierając kawiarnię? 1

Niezbędne formalności do załatwienia

Jasnym jest, że w pierwszej kolejności musisz zająć się opracowaniem dobrego biznesplanu, przygotowaniem projektu wnętrza i zadbaniem o wszelkie kwestie księgowe oraz prawne. Nie zaprzeczamy, że są one istotne z punktu widzenia prowadzenia działalności gospodarczej. Jednak tematem, który zdecydowanie należy podjąć, gdy chce się poprowadzić lokal z kawą i odnieść przy tym sukces – jest zakup właściwej kawy.

Nie kupuj w markecie!

Choć ceny oferowane w dużych dyskontach są niskie, podobna jest również jakość samych ziaren. Niestety, aby zapewnić stały dopływ towaru do sklepów, producenci kaw tworzonych na masową skalę często decydują się na mieszanie ziaren różnych odmian. Wynika to z faktu, że zapotrzebowanie na kawę występuje przez cały rok, natomiast poszczególne gatunki tej rośliny – kwitną przez pewien czas.

Dodatkowo, aby ukryć defekty w ziarnach (a nie da się ich uniknąć przy sprzedaży kawy mierzonej tonami w skali roku) – są one po prostu przepalane. To skutkuje gorzkawo-kwaskowatym smakiem, który ma niewiele wspólnego z prawdziwym aromatem, jaki oferuje kawa speciality.

Czym jest kawa typu speciality?

Wyobraź sobie, że ziarna pochodzą tylko jednej, starannie wybranej plantacji. Jej pracownicy są godnie opłacani za ciężką pracę podczas nawadniania i dbania o rośliny, z których później pozyskiwane są doskonałej jakości ziarna. Plantacje zawsze znajdują się w strefie klimatycznej, która najlepiej odpowiada na potrzeby określonego gatunku kawy.

Po zbiorach, podczas których uszkodzone lub zepsute ziarna są utylizowane, dochodzi do kolejnego procesu, który ma zaprowadzić ziarna na sklepowe półki. Wyspecjalizowana palarnia kawy poddaje odpowiedniej obróbce termicznej cały produkt, dbając tym samym o to, by kawa smakowała wybornie.

Dopasuj odpowiedni gatunek ziaren

Kawiarnia oferuje zazwyczaj wiele znanych klasyków, jak espresso czy macchiato. Jednak niestety, niewiele punktów przykłada wagę do tego, by odpowiednio dobrać gatunek ziaren do potrzeb danego napoju. Przykładowo, w espresso, które jest intensywne, aromatyczne i ma po prostu postawić pijącego na nogi potężną dawką kofeiny – świetnie sprawdza się robusta, która zawiera dużą porcję tej substancji.

Co więcej – nie tylko sam gatunek ziaren ma znaczenie, ale również sposób parzenia kawy. Pamiętaj, że aby ziarna zachowały pełny aromat, idealnie powinny być świeżo mielone przed podaniem. Zainwestuj również w dobry sprzęt do jej parzenia – by wydobyć z kawy jej najlepszy smak, który z pewnością docenią klienci.

Zatem podsumowując – oprócz kwestii formalnych czy estetycznych, zwróć także uwagę na jakość. Gwarantujemy, że urzeczeni pyszną kawą klienci będą powracać, by znów rozkoszować się wyjątkowym aromatem, jaki im zaoferujesz.

Wpisy promowane

Wydarzenia

Brak Patronatów

Najnowsze wpisy

Scroll to Top